Er is een groeiende nieuwsgierigheid onder zwemmers, die koud maar vooral erg koud vinden, en lekker de stap naar binnen hebben gemaakt. Dat deze nieuwe nieuwsgierigheid vanwege het sluiten van de zwembaden komt begrijp ik. Maar daar sta je dan, aan de ene kant hoor je al die enthousiaste verhalen van de koudwater addicts en aan de andere kant denk je: die zijn gek.
Maarja baden dicht, wellicht toch eens proberen?
LET OP: Koud is ook echt koud. Als je koud water ingaat reageert je lichaam heel sterk defensief op het koude water. Dat kan zelfs pijn doen in eerste instantie (brain freeze) en kan ook een gevoel van hyperventilatie geven in tweede instantie (ademhalingsmoeilijkheden). Maar als je het aandurft en daar even doorheen kunt en wil bijten kom je na enkele minuten in een gewenningsstadium waarbij zwemmen gewoon lukt en de kou heel goed uit te houden is.
Hoe lang je lekker kunt zwemmen in koud water hangt erg af van hoe sterk je zelf bestand bent tegen koud water en hoe je je kleedt. Ga je in je zwembroek of badpak dan zal onderkoeling sneller optreden dan in een wetsuit. Nog beter bestand ben je als je kiest voor neopreen zwemsokken, neopreen handschoenen en neopreen badmuts.
Ik zie ook steeds meer mensen met bivakmutsen, en bivakmutsen die zelfs aan een mauwloos neopreen topje zijn bevestigd.
Uit ervaring heb ik geleerd dat vooral de voeten heel erg koud kunnen worden. 3mm neopreen sokjes is dan ook minimaal. Ga niet voor dunnere dingetjes, dat heeft weinig zin, 3mm is echt minimaal. Het nadeel is, als de sokjes dikker worden worden ze te inflexibel om ze makkelijk aan en uit te doen. Vandaar dat the best you can get ongeveer 3 tot 3,5 mm is. Handschoenen zijn minder nodig dan sokken maar bij water dat richting de 10 graden neigt is ook dat wel heel erg prettig. Doe je sokjes trouwens onder je wetsuit en je handschoenen erover om zo min mogelijk water inloop te hebben.
En dan de neopreen badmuts. Sommigen hebben een strap, tegenwoordig krijg je ze ook zonder strap. Het voordeel van de strapvariant is dat het blijft zitten. Geen opkruipende badmuts, dat wil je niet hebben in het koude water. Daaronder (of erover) kun je ook nog altijd een siliconen badmuts doen. Ik doe die eronder om ook mijn oordoppen op de plaats te houden. Als je eenmaal de brainfreeze voorbij bent dan zorgt de badmuts echt voor een lekker warm hoofd. Het gezicht (en vooral rond de mond) is en blijft een ander verhaal. Dat moet vrij blijven anders kun je niet echt ademen. De kou zorgt er daarom ook voor dat je na het zwemmen moeizaam praat. Maar dat herstelt meestal snel. Eigenlijk heb ik het nooit koud in mijn nek, dus het idee van die bivakmuts kan ik zelf niet helemaal plaatsen en gebruik ik daarom ook niet. Maar als mensen daarmee ervaring hebben ben ik daar heel benieuwd naar.
De skinny dip na een fijne zwemtocht is dan toch weer iedere keer het hoogtepunt van mijn zwemavontuur in koud water. Met een warm lijf even terug het water in zonder wetsuit. Of wetsuit uitdoen in het water omdat dat nu eenmaal makkelijker gaat. Probeer het eens, als is het maar voor een minuutje of 2. Echt een aanrader. En dan snel naar de kant en kleren aan.
Dus dikke sokken, warme kleren, muts, open water jas....Veel laagjes en warm! De voeten blijven het langste koud en echt opwarmen doen ze bij mij pas na een goede warme douche!
Ik wens iedereen een mooi winter open water seizoen.
Oja: kijk eens op www.swimfunky.nl voor goede neopreen producten.